زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

حیا از مردم (قرآن)





حیا عبارت است از حالت و خویی نفسانی در انسان که مانع ارتکاب اعمال زشت می‌شود. عده‌ای از مردم به رغم بی‌حیایی در مقابل خدا، از مردم حیا و شرم می‌کنند.


۱ - حیا در مقابل مردم



خیانت‌پیشگان، به رغم بی‌حیایی در مقابل خدا، از مردم حیا و شرم می‌کنند.
«... ان الله لا یحب من کان خوانـا اثیمـا• یستخفون من الناس ولا یستخفون من الله وهو معهم..؛ و از آنها که به خود خیانت کردند، دفاع مکن! زیرا خداوند، افراد خیانت‌پیشه گنهکار را دوست ندارد. • آنها زشتکاری خود را از مردم پنهان می‌دارند اما از خدا پنهان نمی‌دارند، و هنگامی که در مجالس شبانه، سخنانی که خدا راضی نبود می‌گفتند، خدا با آنها بود، خدا به آنچه انجام می‌دهند، احاطه دارد.»

۱.۱ - معنای استخفاء


استخفاء و پنهان کردن امری از خدای تعالی امری است محال، و غیر مقدور چون هیچ چیزی در آسمان و زمین نیست که بر خدا پنهان باشد و وقتی استخفاء از خدای تعالی محال و غیر مقدور باشد، طرف مقابلش یعنی عدم استخفاء هم امری اضطراری و غیر مقدور است، و چون از هر دو طرف غیر مقدور است، دیگر ملامت و سرزنشی به آن تعلق نمی‌گیرد. نمی‌شود کسی را ملامت کرد که چرا کارت را از خدا پنهان می‌کنی و یا پنهان نمی‌کنی. ولی می‌بینیم که بر حسب ظاهر، آیه مورد بحث این سرزنش را کرده و این خود سؤالی است که در این جمله به ذهن می‌رسد و جوابش این است که معنای تحت اللفظی استخفاء منظور نیست، بلکه این کلمه کنایه است از حیاء کردن و شرمنده شدن.

۲ - سرزنش خدا بر بی حیا



حیا کردن از مردم، و حیا نکردن از خدا، مورد سرزنش خداوند است.
«... ان الله لا یحب من کان خوانـا اثیمـا• یستخفون من الناس ولا یستخفون من الله وهو معهم..؛ و از آنها که به خود خیانت کردند، دفاع مکن! زیرا خداوند، افراد خیانت پیشه گنهکار را دوست ندارد. • آنها زشتکاری خود را از مردم پنهان می‌دارند اما از خدا پنهان نمی‌دارند، و هنگامی که در مجالس شبانه، سخنانی که خدا راضی نبود می‌گفتند، خدا با آنها بود، خدا به آنچه انجام می‌دهند، احاطه دارد.»

۲.۱ - سرزنش خائنان


این آیه خائنان را مورد سرزنش قرار داده، می‌گوید: آنها شرم دارند که باطن اعمالشان برای مردم روشن شود ولی از خدا، شرم ندارند! (یستخفون من الناس و لا یستخفون من الله) خداوندی که همه جا با آنها است، و در آن هنگام که در دل شب، نقشه‌های خیانت را طرح می‌کردند و سخنانی که خدا از آن راضی نبود می‌گفتند، با آنها بود به همه اعمال آنها احاطه دارد.

۳ - پانویس


 
۱. نساء/سوره۴، آیه۱۰۷.    
۲. نساء/سوره۴، آیه۱۰۸.    
۳. طباطبائی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۵، ص۱۱۸.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۱۰۷.    
۵. نساء/سوره۴، آیه۱۰۸.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۱۱۶.    


۴ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حیا از مردم».    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.